x تبلیغات
seo education

فواید کره بادام زمینی

 بادام زمینی جزو یکی از انواع دانه‌ های خوراکی می باشد، که مصرف آن خواص زیادی برای بدن دارد، و معمولاً به صورت خام، بو داده، کره و روغن بادام زمینی مورد استفاده قرار می‌ گیرد.

بادام زمینی (پسته شامی) که جزو دسته ی حبوبات قرار می‌ گیرد، در بسیاری از مناطق دنیا شناخته شده است. بادام زمینی بو داده و کره بادام زمینی در بین مردم اروپا و آمریکا بیشتر مورد استفاده قرار می‌ گیرد. بادام زمینی در ایران به صورت بو، شور و در گروه آجیل‌ ها شناخته می‌ شود. توجه داشته باشید، که بادام زمینی بسیار پر کالری و غنی از پروتئین‌ های گیاهی، فیبر، ویتامین، چربی و مواد مغذی مختلف و سالم می باشد.

هم چنین بادام زمینی می‌ تواند خطر مبتلا شدن به بیماری‌ های قلبی را کاهش بدهد، به بهبودی پوکی استخوان کمک کند، و به کاهش وزن بدن کمک کند. این دانه خوراکی دارای خواص و ضررهای بسیار زیادی برای سلامتی انسان دارد، به همین خاطر ما قصد داریم، در این قسمت از مجله والی به بررسی آن ها بپردازیم. 

خواص کره بادام زمینی

گیاه‌ شناسی

خواص بادام زمینی

نام علمی بادام زمینی Arachis hypogaea و از خانواده ی Fabaceae یا حبوبات و بومی مناطق گرمسیری آمریکای جنوبی می باشد. این گیاه اغلب به خاطر دانه‌ های خوراکی آن کشت می‌ شود. دانه‌ ها جزئی از حبوبات و سرشار از پروتئین و چربی می باشند. بهتر است، بدانید که کشاورزان با کاشت بادام زمینی به افزایش باروری خاک نیز کمک می‌ کنند. این گیاه با استفاده از باکتری‌ های تثبیت کننده نیتروژن به خاک نیتروژن اضافه می‌ کند. بادام زمینی گیاهی یک ساله و بوته‌ ای می باشد، که ارتفاع آن به 45 تا 60 سانتی‌ متر می‌ رسد. بوته ی این گیاه مخصوصاً ظاهر ساقه و برگ‌ ها شباهت زیادی به گیاه یونجه یا شنبلیله است. گل‌ های بادام زمینی که به رنگ زرد هستند، در کنار گره برگ‌ ها و نزدیک به سطح خاک شکوفا می‌ شوند.

گل‌ ها بعد از این‌ که عمر آن ها به پایان رسید، خمیده می‌ شوند، و با کمک یک ساختار ساقه مانند و طویل به سطح خاک می‌ رسند. تخمک بارور شده گل با ساختار نوک تیز راس خود راهی برای ورود به خاک پیدا می‌ کند، و دانه‌ های بادام زمینی در زیر خاک تشکیل می‌ شوند. به نظر می‌ رسد که این میوه‌ های عجیب اول به عنوان ریشه کار رساندن مواد غذایی را به دیگر بخش های گیاه را انجام می‌ دهند. دانه‌ ها درون غلافی نازک رشد می‌ کنند. ریشه‌ هایی کوتاه از غلاف نازک حاوی دانه‌ های بادام زمینی روییده می باشد.

کاشت و برداشت

کاشت و برداشت بادام زمینی

جهت کاشت بادام زمینی به حداقل 5 ماه هوای گرم و مرطوب با بارندگی مداوم احتیاج دارید. بهترین نوع خاک جهت پرورش گیاه بادام زمینی خاک‌ های لومی شنی با زهکشی خوب می باشد. هنگامی که زمان برداشت بادام زمینی کل گیاه به جز ریشه‌ های عمیق‌ تر از خاک بیرون می‌ آیند. با جدا کردن و بعد خشک کردن غلاف‌ های بادام زمینی از گیاه این دانه پرخاصیت قابل استفاده می‌ شود.

کاشت بادام زمینی در ایران

مدت زمانی می باشد، که کاشت بادام زمینی در قسمت های مختلف کشورمان انجام می‌ شود. تاکنون در آستانه اشرفیه استان گیلان، شمال استان اردبیل (دشت مغان)، استان‌ های کردستان، گلستان، خوزستان، فارس، کرمان، هرمزگان، شهرضا در استان اصفهان، سه استان خراسان شمالی، رضوی و جنوبی بادام زمینی کشت شده است.

کاربرد بادام زمینی

بادام زمینی را معمولاً به صورت بو داده، و یا پخته شده مصرف می‌ کنند. بعضی اوقات از دانه‌ های چرب بادام زمینی روغن خوراکی استخراج می‌ شود. روغن بادام زمینی جهت پخت و پز بسیار عالی می باشد. این روغن در مقایسه با دیگر روغن‌ های گیاهی می‌ تواند دمای پخت بالاتری را تحمل کند، و طعم غذا‌های پخته شده، در آن را به خود نمی‌ گیرد. در اروپا و آمریکا از دانه‌ ها کره بادام زمینی تولید می‌ کنند. کره بادام زمینی سرشار از پروتئین و ویتامین می باشد، و می‌ تواند به عنوان صبحانه‌ ای کامل و سالم مصرف شود. آرد بادام زمینی نیز در آشپزی کاربرد بسیار زیادی دارد. جالب است، بدانید که برگ و ساقه گیاه را برای خوراک دام‌ ها در طول سال بسته‌ بندی و ذخیره می‌ کنند.

کره بادام زمینی و طرز تهیه ی آن در خانه

کره بادام زمینی یکی از ماده های غذایی می باشد، که سرشار از ویتامین‌ ها و پروتئین می باشد، که امروز در سراسر جهان مورد استفاده قرار می گیرند. این کره از بادام زمینی حرارت دیده و آسیاب شده تهیه می‌ شود، و آخر سر به صورت خمیر غلیظی در می‌ آید. هنگام خرید کره بادام زمینی لازم است، که برچسب آن را بررسی کنید. امروز بسیاری از تولیدکنندگان کره بادام زمینی موادی مانند شکر، روغن گیاهی و چربی‌ های ترانس را به این کره اضافه می‌ کنند، که ارزش غذایی آن را کاهش داده است. بهتر است، کره بادام زمینی خریداری کنید، که جز کمی نمک هیچ افزودنی دیگری نداشته باشد. البته می‌ توانید کره بادام زمینی را خودتان در خانه و با کمک دستگاه مخلوط کن و افزودن مواد دیگری مثل عسل، عصاره وانیل و دارچین درست کنید.

ارزش غذایی بادام زمینی

100 گرم بادام زمینی خام حاوی 567 کالری و انواع ویتامین‌ ها و مواد مغذی می باشد. در هر 100 گرم بادام زمینی 25 گرم پروتئین، 16 گرم کربوهیدرات، 8.5 گرم فیبر، 705 میلی‌ گرم پتاسیم، 376 میلی‌ گرم فسفر، 168 میلی‌ گرم منیزیم، 92 میلی‌ گرم کلسیم، 18 میلی‌ گرم سدیم، بیش از 4 میلی‌گرم آهن و 3.27 میلی‌ گرم روی یا زینک است. همچنین 12 میلی‌ گرم ویتامین B3، 8.33 میلی‌ گرم ویتامین E و ویتامین‌ های B1 و B6 و B2 در هر 100 گرم بادام زمینی وجود دارد.

تاریخچه استفاده از بادام زمینی و ساخت کره بادام زمینی

زیستگاه و منشا اصلی این گیاه به احتمال زیاد پرو یا برزیل در آمریکای جنوبی می باشد، ولی تاکنون سندی علمی این فرضیه را ثابت نکرده است. بهتر است، بدانید که در 3500 سال پیش بومیان آمریکای جنوبی سفال‌ هایی به شکل و نقش غلاف بادام زمینی می‌ ساختند. شواهدی نیز وجود دارد، که اینکا‌ ها دانه‌ های بادام زمینی را به عنوان پیشکش همراه مردگان دفن می‌ کردند. همچنین قبایلی در مرکز برزیل زندگی می‌ کردند، که بادام زمینی را با ذرت آسیاب می‌ کردند، و با آن نان می‌ پختند. کاشفان اروپایی اولین بار بادام زمینی را در برزیل کشف کردند. زمانی که اسپانیایی‌ ها سفر‌های خود را برای کشف دنیای جدید آغاز کردند، بادام زمینی تا شمال مکزیک به طور گسترده‌ ای کشت می‌ شد.

کاوشگران بادام زمینی را به اسپانیا بردند، و از آن جا بازرگانان آن را به آسیا و آفریقا منتقل کردند. آفریقایی‌ ها اولین مردمانی بودند، که در دهه 1700 میلادی بادام زمینی را به آمریکای شمالی معرفی کردند. شواهد نشان می‌ دهند، که تا اوایل دهه 1800 میلادی بادام زمینی به عنوان یک محصول تجاری مهم در ایالات متحده آمریکا کشت می‌ شد. این محصول اول در ایالت ویرجینیا کشت شد، و عمدتاً برای گرفتن روغن مورد استفاده قرار می گرفت. تولید بادام زمینی در نیمه ی اول قرن 19 به صورت پیوسته ادامه داشت، تا این که در زمان جنگ جهانی اول و سپس دوم خوراک اصلی سربازان شد.

بادام زمینی تنها منبع غذایی سرشار از پروتئین در آن دوران سخت بود. در سال 1900 میلادی برداشت بادام زمینی از شیوه سنتی خارج شد. در این سال تجهیزاتی برای کاشت و برداشت این محصول کشاورزی ساخته شد، که امکان کاشت گسترده و صرفه‌ جویی زمان و انرژی در مراحل کاشت و برداشت را فراهم می‌ کرد.

امروز بادام زمینی و کره بادام زمینی به عنوان یکی از محبوب‌ ترین حبوبات و غذا‌ها در دنیا محسوب می‌ شوند. بادام زمینی و فرآرده‌ های آن که شامل روغن، کره و شکلات می باشد، و الان یکی از پرفروش‌ ترین محصولات خوراکی در دنیا مخصوصاً در ایالات متحده آمریکا می باشد.

طبع بادام زمینی و کره بادام زمینی

طبع بادام زمینی و کره بادام زمینی در طب سنتی گرم و‌تر توصیف شده است. کسانی که دارای طبع سرد و‌تر یا سرد و خشک می باشند، خوردن بادام زمینی و کره آن برای‌ آن ها خطری ندارد.

فواید بادام زمینی و کره بادام زمینی

فواید بادام زمینی و کره بادام زمینی

بادام زمینی در انواع مختلف بو داده، نمکی، روکش شکلاتی و کره با مصارف مختلف و فواید سلامتی مختلفی است. بادام زمینی به غیر از طیف وسیعی از پروتئین و ویتامین‌ ها یک ماده غذایی پرکالری می باشد، پس زمانی که در حد اعتدال مصرف شود، می‌ تواند اثرات مثبت زیادی برای سلامتی شما داشته باشد. بادام زمینی منبع خوبی از چربی‌ های سالم و فیبر می باشد. این دانه سرشار از مواد مغذی می باشد، که کربوهیدرات کمی دارد. در ادامه به معرفی فواید آن خواهیم پرداخت.

  • سلامت قلب

طبق مطالعات انجام شده، نشان می دهد، که مصرف بادام زمینی و فرآورده‌ های آن خطر ابتلا به بیماری‌ های قلبی را تا 34% کاهش می‌ دهد. بادام زمینی حاوی چربی‌ های تک غیراشباع و چند غیر اشباع سالم‌ تری در مقایسه با چربی‌ های اشباع شده است. این نوع چربی در بادام زمینی منجر می شود، که برای قلب بهتر از منابع چربی با نسبت بیشتری از چربی‌ های اشباع شده باشد. مطالعه‌ای که در سال 2014 انجام شده است، نشان می دهد، که مصرف 46 گرم بادام زمینی یا کره بادام زمینی در روز می‌ تواند سلامت قلب افراد دیابتی را افزایش بدهد.

  • میزان قند خون

کره بادام زمینی یک نوع غذای نسبتاً کم کربوهیدرات می باشد، که حاوی مقادیر قابل توجهی پروتئین و فیبر می باشد. این ویژگی‌ ها به این معنی می باشد، که کره بادام زمینی بدون شکر افزوده تاثیر قابل توجهی بر سطح گلوکز خون ندارد. در نتیجه کره بادام زمینی می‌ تواند یک صبحانه یا میان وعده سالم برای دیابتی‌ ها باشد. طبق توصیه انجمن دیابت آمریکا (ADA) افراد دیابتی باید در رژیم غذایی خود چربی‌ های تک غیر اشباع را با چربی‌ های اشباع شده جایگزین کنند. کره بادام زمینی، بادام زمینی و روغن بادام زمینی به عنوان منابع چربی تک غیر اشباع پیشنهاد می‌ شوند.

طبق مطالعات که در سال 2013 انجام شده است، مصرف کره بادام زمینی برای صبحانه می‌ تواند به زنان مبتلا به چاقی و دیابت کمک کند، تا سطح گلوکز خون خود را مدیریت کنند. مصرف کره بادام زمینی به غیر از کاهش اشتها قند خون را بالا نمی‌ برد. کره بادام زمینی منبع خوبی از منیزیم می باشد. منیزیم یک ماده ضروری برای افراد مبتلا به دیابت می باشد. سطح پایین منیزیم در بدن خطر ابتلا به پیش دیابت و دیابت نوع 2 را افزایش می‌ دهد.

  • سرشار از بیوتین

بیوتین یکی از ویتامین‌ های گروه B محسوب می‌ شود. در گذشته این ویتامین را H می‌ گفتند. بیوتین یک ماده ضروری برای سلامت جسم انسان می باشد. بیوتین در ده‌ ها واکنش آنزیمی در بدن از جمله فرآیند‌ هایی که به تنظیم بیان ژن‌ ها ختم می‌ شود، دخیل است. تحقیقات اولیه نشان می‌ دهند، که بیوتین می‌ تواند برای درمان بیماری‌ هایی مانند مالتیپل اسکلروزیس (MS)، دیابت و بعضی بیماری‌ های مغذی تأثیرگذار باشد.

به غیر موارد گفته شده، بیوتین کافی برای زنان باردار بسیار ضروری می باشد، چون کمبود بیوتین می‌ تواند به صورت قابل توجهی خطر نقایص مادرزادی را در کودک افزایش بدهد. توصیه ما به شما این است، که بزرگسالان روزانه 30 میلی‌ گرم از بیوتین را مصرف کنند. یک چهارم لیوان کوچک بادام زمینی حاوی بیش از 26 میکروگرم (0.026 میلی‌ گرم) بیوتین می باشد.

  • بادام زمینی خاصیت آنتی اکسیدانی بالا دارد.

بادام زمینی حاوی بعضی از آنتی‌ اکسیدان‌ های قوی از جمله رسوراترول یا رزوراترول می باشد. آنتی‌ اکسیدان‌ ها دسته‌ ای از مولکول‌ ها می باشند، که رادیکال‌ های آزاد را خنثی می‌ کنند. رادیکال‌ های آزاد مولکول‌ های ناپایداری می باشند، که می‌ توانند به سلول‌ های بدن آسیب برسانند. فعالیت بیش از اندازه رادیکال‌ های آزاد زمینه را برای سرطانی شدن سلول‌ ها فراهم می‌ کنند، ولی دریافت مقادیر بالای آنتی‌ اکسیدان می‌ تواند در کاهش خطر ابتلا به سرطان تأثیرگذار باشد. ترکیب آنتی‌ اکسیدانی رزوراترول موجود در بادام زمینی به غیر از خاصیت ضد سرطانی خطر سکته مغزی را کاهش می‌ دهد. مصرف منظم بادام زمینی و کره آن می‌ تواند رزوراترول را در بدن شما افزایش بدهد، و سدی در برابر رادیکال‌ های آزاد مضر باشد.

  • بادام زمینی ضد سنگ کیسه صفرا

خوردن بادام زمینی و کره بادام زمینی ممکن است، خطر تشکیل سنگ در کیسه صفرا را کاهش بدهد. حتماً می دانید، که سنگ‌ های صفرا ذرات کوچکی می باشند، که در کیسه صفرا تشکیل می‌ شوند. افراد خاصی مخصوصاً خانم‌ ها و کسانی که دارای اضافه وزن می باشند، افراد بالای 40 سال و آن‌ هایی که رژیم غذایی پرکالری و کربوهیدرات‌ های تصفیه شده دارند، بیشتر در معرض بیماری سنگ کیسه صفرا خواهند بود.

طبق مطالعات انجام شده، دانشمندان متوجه شدند، که مصرف بالای حبوبات و آجیل‌ ها مخصوصاً بادام زمینی یا کره آن خطر بیماری سنگ صفرا را تا 25% کاهش می‌ دهد. هنوز مشخص نشده است، که کدام ماده مفید در بادام زمینی از کیسه صفرا محافظت می‌ کند، ولی هر چه باشد، مصرف حداقل چند دانه بادام زمینی بو داده در روز با کاهش خطر تشکیل سنگ کیسه صفرا همراه خواهد بود.

  • سرشار از مس 

بادام زمینی و فرآورده‌ های آن از جمله کره بادام زمینی سرشار از مس می باشند. مس یک ماده معدنی کمیاب می باشد، که به عنوان ریز مغذی ضروری در نظر گرفته می‌ شود. مس برای بسیاری از فرآیند‌های مهم فیزیولوژیکی بدن لازم و ضروری می باشد. به صورت ویژه مس قسمت مهمی از آنزیم‌ هایی را تشکیل می‌ دهد، که بر تولید انرژی و فعالیت‌ های عصبی نظارت دارند. همچنین مس در سیستم عصبی نقش مهمی در سرعت بخشیدن به انتقالات عصبی دارد. دریافت نکردن مس کافی با مشکلات متعددی در سلامتی همراه دارد.

کمبود خفیفی از مس می‌ تواند خطر بیماری قلبی و عروقی را افزایش بدهد. همچنین مصرف مقدار کافی مس ممکن است سطوح کلسترول مضر LDL را کاهش بدهد. به نظر می‌ رسد، که کمبود این ماده حیاتی در بدن در ابتلا به بیماری‌ های عصبی مانند آلزایمر و بیماری پارکینسون نقش دارد.

بدن‌ سازان به دنبال استفاده از پروتئین‌ ها و انواع شیک همراه با مکمل‌ های غذایی جهت حجیم‌ سازی عضلات خود هستند. رژیم غذایی سخت با مقدار زیادی از گوشت و غلات نقش اساسی در کیفیت بدن‌ سازی خواهد داشت. کره بادام زمینی یکی از وعده‌ های غذایی می باشد، که افراد معمولاً به خاطر میزان بالای کالری آن از مصرفش پرهیز می‌ کنند. حقیقت این است، که مصرف کره بادام زمینی با این همه مواد مغذی و انواع ویتامین‌ ها می‌ تواند مفید‌تر از بعضی مکمل‌ های موجود در بازار باشد.

بادام‌ زمینی حاوی چربی مفید، پروتئین و کالری می باشد، که می‌ تواند در رژیم غذایی بدن‌ سازان لحاظ شود. حفظ سلامت قلب و عروق، کاهش کلسترول، کمک به ترمیم عضلات، تقویت سیستم ایمنی، کاهش میزان قند خون و خاصیت آنتی اکسیدانی بالا از اثرات مثبت کره بادام زمینی به عنوان مکمل بدن‌ سازی می باشد. مصرف کمی از کره بادام زمینی پیش از تمرین نقش موثری در تامین انرژی بدن خواهد داشت.

  • کره بادام زمینی چاق کننده یا مفید برای کاهش وزن

همان طور که در بخش های قبلی اشاره کردیم، کره بادام زمینی کالری زیادی دارد، و کالری آن بسیار آهسته جذب بدن می‌ شود، و به خاطر داشتن فیبر بالا احساس سیر بودن به شخص دست خواهد داد. وجود همین خاصیت باعث شده است، تا یک ماده غذایی مناسب برای لاغری افراد در نظر گرفته شود. از آن‌ جایی که کره بادام زمینی حاوی فیبر زیادی می باشد، در فرآیند گوارش و هضم غذا نقش بسیار تأثیر گذاری دارد. مصرف کره بادام زمینی از یبوست که خود یکی از دلایل چاقی می باشد، جلوگیری می‌ کند. ولی لازم است، یادآوری کنیم، که مصرف بیش از حد این ماده غذایی با بالا بردن کالری می‌ تواند نتیجه منفی داشته باشد. در نتیجه باید در مصرف کره بادام زمینی تعادل را رعایت کنیم، تا دچار چاقی و اضافه وزن نشویم.

مصرف بادام زمینی و فرآورده‌ های آن در دوره بارداری

پیش از این تصور بر این بود، که اگر یکی از افراد در خانواده به بادام زمینی حساسیت داشت، مادر باید در دوره بارداری و شیردهی از مصرف بادام زمینی و فرآورده‌ های آن پرهیز کند، اما طبق مطالعات اخیر انجام شده، این ادعا را رد کرده است. دستور‌ العمل پزشکی در سال 2017 بیان می‌ کند، که افراد مبتلا به اگزمای شدید یا آلرژی به انواع مواد خوراکی دیگر ممکن است، نسبت به بادام زمینی نیز واکنش‌ های آلرژیک نشان بدهند، پس باید از مصرف آن اجتناب کنند.

اگر جزو آن دسته از افرادی هستید، که به بادام زمینی حساسیت ندارید، می‌ توانید در دوره بارداری بدون نگرانی این ماده غذایی مفید را مصرف کنید. اگر شما به بادام زمینی آلرژی دارید، باید از مصرف این ماده غذایی و همه فرآورده‌ های آن اجتناب کنید. بادام زمینی ممکن است، در بعضی از خوراکی‌ ها مورد استفاده قرار بگیرد. این ماده بیشتر در تهیه انواع شکلات، غذا‌های آسیایی، نان‌ها، غلات و آجیل‌ ها مورد استفاده قرار می گیرد.

از فواید دیگر کره بادام زمینی می توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • کره ی بادام زمینی در کاهش خطر ابتلا به بیماری سرطان پستان نقش بسیار تأثیر گذاری دارد.
  • مصرف بادام زمینی و فرآورده‌ های آن باعث افزایش انرژی می‌ شود.
  • منیزیم موجود در بادام زمینی در حفظ سلامت ماهیچه‌ ها و تقویت اعصاب نقش دارد.
  • روغن بادام زمینی به خاطر طبع گرم و خاصیت ضد التهابی در طب سنتی جهت کاهش التهاب در بیماری روماتیسم مفصلی توصیه می شود.
  • کاهش کلسترول بد از فواید دیکر بادام زمینی و فرآورده‌های سالم آن است.
  • طبق مطالعات مصرف کره بادام زمینی موجب تقویت قوای جنسی در مردان می‌شود.
  • با خطرات و مضرات مصرف بادام زمینی و فرآورده‌ های آن آشنا شوید.
  • بادام زمینی‌ ها ممکن است، در فرایند آماده‌ سازی برای مصرف به سموم قارچی خطرناک با نام آفلاتوکسین آلوده شوند. آفلاتوکسین می‌ تواند برای سلامت انسان خطرناک باشد. این سم باعث سرکوب سیستم ایمنی ابتلا به بیماری‌ های کلیوی و سرطان کبد شود.

خواص کره بادام زمینی در بدن‌ سازی

خواص کره بادام زمینی در بدن‌ سازی

فتیک‌ اسید (هگزوفسفات) یک نوع ترکیب آلی موجود در بادام زمینی و بسیاری از غلات و حبوبات می باشد. این ماده ممکن است، جلوی جذب مواد مغذی مانند آهن، روی، کلسیم و منگنز را بگیرد. با این حال مطالعات و آزمایش‌ های بیش‌تری برای اثبات این ادعا لازم است.

  • مصرف بیش از حد و طولانی مدت بادام زمینی و کره بادام زمینی به خاطر داشتن کالری بالا ممکن است باعث اضافه وزن شود.
  • بادام زمینی شور و یا نمکی می تواند باعث افزایش فشار خون شود. جهت حفظ فشار خون و سلامت قلب باید از انواع بادام زمینی فاقد سدیم یا کم سدیم استفاده کنید.
  • بادام زمینی یکی از شایع‌ ترین مواد غذایی آلرژی‌ زا می باشد، و می‌ تواند حتی با مصرف مقادیر کم واکنش‌ های جدی برای شما داشته باشد. حساسیت به بادام زمینی و کره آن ممکن است، منجر به آبریزش بینی و واکنش‌ های پوستی مانند خارش، قرمزی، تورم و کهیر شود. مشکلات گوارشی، التهاب دهان و گلو نیز از جمله علائم حساسیت به بادام زمینی خواهد بود.
  • در موارد شدید حساسیت به بادام زمینی و فرآورده‌ های آن ممکن است، شخص جان خود را از دست بدهد.
  • مصرف بادام زمینی برای کسانی که دچار مشکلات گوارشی و رفلاکس می باشند، ضرر دارد. این ماده غذایی به شدت موجب نفخ می‌ شود.
  • در طب سنتی اعتقاد دارند، که مصرف بیش از اندازه بادام زمینی باعث درد ناگهانی در سمت راست شکم می‌ شود، که در نهایت باید از خوردن آن جلوگیری کرد.
  • طبع بادام زمینی گرم و خشک می باشد. افراد گرم مزاج ممکن است، بعد از مصرف بادام زمینی دچار خارش دور دهان، بدن و سر شوند.

خواص کره بادام زمینی برای کودکان

کودکان می توانند در سنین مختلف از این کره به مقدار یک تا دو قاشق مرباخوری در طول شبانه روز استفاده کنند. بعضی از پزشکان بر این باورند، که خانواده ها می توانند از حدود 6 ماهگی، مواد غذایی مختلفی که توسط این کره تهیه می شوند، را به کودکان خود بدهند.

در این میان بعضی از پزشکان به خاطر عوارض خطرناک مصرف بیش از حد این کره برای افراد کم سن و سال ترجیح می دهند، که خانواده ها از حدود 3 سالگی فرزندان خود را با طعم لذت بخش این کره آشنا کنند.

  • تقویت انرژی توسط مصرف کره بادام زمینی

این کره دارای مقدار زیادی پروتئین، فیبر و اسیدهای چرب می باشد. این ترکیبات می توانند انرژی مورد نیاز کودکان در طی شبانه روز را تامین کنند.

  • تقویت سیستم ایمنی بدن با مصرف کره بادام زمینی

این ماده غذایی دارای انواع آنتی اکسیدان ها و ویتامین ها می باشد. اعضای مختلف بدن افراد کم سن و سال این مواد مغذی را دریافت می کنند. در این صورت سیستم ایمنی بدن تقویت می شود، و در برابر بسیاری از بیماری ها ایمن می گردد.

  • سلامتی ماهیچه ها و تقویت عضلات با مصرف کره بادام زمینی

مواد پروتئینی و املاح معدنی زیادی مانند منیزیم در این کره وجود دارد. این ترکیبات می توانند بدن کودکان در سنین مختلف را سم زدایی کنند، و به تقویت عضلات آن ها کمک کنند.

  • تقویت هوش با مصرف کره بادام زمینی

تقویت هوش از خواص کره بادام زمینی برای کودکان می باشد. این کره دارای مقدار زیادی چربی های اشباع نشده، فسفر و آهن می باشد. این ترکیبات می توانند به خوبی روی عملکرد مغز تاثیر بگذارند، و باعث تقویت هوش و ذهن افراد کم سن و سال شوند.

  • تقویت استخوان ها و مفاصل با مصرف کره بادام زمینی

این کره دارای مقدار زیادی از انواع ویتامین ها و املاح معدنی مانند کلسیم می باشد. این ترکیبات می توانند منجر به تقویت و استحکام استخوان ها و دندان ها شوند. بنابراین از خواص کره بادام زمینی برای کودکان تقویت استخوان ها می باشد.

  • بهبود بیماری های گوارشی با مصرف کره بادام زمینی

خیلی از مادران از مشکلات گوارشی کودکان خود رنج می برند. استفاده از کره بادام زمینی در غذاهای مختلف به این مادران توصیه می شود، چون این کره دارای مقدار زیادی پتاسیم، فیبر و نیاسین می باشد، که هر کدام می توانند بر عملکرد دستگاه گوارش تاثیر خوبی بگذارند، و باعث بهبود بیماری های مرتبط با دستگاه گوارش شوند.

منبع: 

https://vally.ir/post/376/%D9%81%D9%88%D8%A7%DB%8C%D8%AF-%DA%A9%D8%B1%D9%87-%D8%A8%D8%A7%D8%AF%D8%A7%D9%85-%D8%B2%D9%85%DB%8C%D9%86%DB%8C

میزان درامد پرورش کرم ابریشم

 ابـريشــم یک ماده ی اوليه در توليد محصولاتي مانند فرش، پارچه، ‌پيراهن، شال گردن، آويزهای ديواری و تزئينات داخلی منزل و... می باشد. هم چنین در ساخت چتر نجات، ‌تودوزی لاستيك، رگ های مصنوعی، نخ جراحی، مواد عايق الكتريكی و... نيز مصرف می شود.

ابریشم خالص و طبیعی در بازار همچنان مشتریان مخصوص به خود را دارد، و همین موضوع باعث می شود، که مانور برای تولید این محصول با توجه به تعداد اندک تولیدکنندگان می تواند آن را به تجارتی پرسود تبدیل کند. اولین مرحله پرورش کرم ابریشم از فروردین ماه شروع می شود، و 30 الی 40 روز پس اولین برداشت پیله تر شروع می‌ شود.

یکی از پرورش‌دهندگان کرم ابریشم نوغانداری را به عنوان یکی از مهمترین مشاغل خانگی استان های شمالی عنوان می‌ کند، که باعث تامین معیشت روستایی های این استان شده است، همچنین استان های شمالی مکان مناسبی جهت تهیه ی تخم ابریشم محسوب می شود، پیله از 300 تا 900 متر ابریشم اولیه تشکیل شده‌ است. برای تهیه ی حدود 500 گرم ابریشم 2 تا 3 هزار پیله احتیاج دارید.

پرورش کرم ابریشم

پرورش دهنده ی کرم ابریشم پس از خرید تخم نوغان از جهاد کشاورزی اول تخم ها را درون ظرف و داخل پارچه های گرم قرار می‌ دهند، و تخم ها پس از مدت 5 روز تا یک هفته زنده می‌ شوند. پس از این مرحله کرم های ابریشم 3 مرحله به خواب رفته و بیدار می‌ شوند، و این مدت 13 روز طول می‌ کشد. در مرحله خواب چهارم که مدت 3 روز طول می‌ کشد، کرم ها به مکان بزرگ تر منتقل می‌ شوند، و در این مرحله باید به کرم های ابریشم غذا داد.

یکی از کارشناسان حوزه ی کشاورزی با تاکید بر این که غذای کرم های ابریشم برگ تازه درخت توت می باشد، می‌گوید باید به مدت 13 الی 14 روز باید به صورت مرتب و روزانه 3 الی 4 مرحله شاخه های درخت توت به همراه برگ برای تغذیه به کرم ها داده شود، و هرچه کرم ابریشم پیله بهتر دهد، و تلفات کمتر داده شود، برداشت بهتری خواهد داشت. برداشت پیله تر از اوایل خرداد شروع و در حدود 25 روز ادامه دارد.

یکی دیگر از پرورش‌ دهندگان کرم ابریشم که با سرمایه اندک (کمتر از 3 میلیون تومان) این کار را شروع کرده، و در رابطه با نوغانداری می‌گوید: ظرفیت درآمد زایی و اشتغال زایی کار پرورش کرم ابریشم مناسب است. امکان پرورش کرم ابریشم به صورت خانگی نیز وجود دارد، و به همین دلیل می تواند به اشتغال اعضای خانواده کمک کند.

هر بسته تخم نوغان 22 هزار کرم ابریشم و 30 تا 40 کیلوگرم پیله می دهد. قیمت هر بسته هم نزدیک به 30 هزار تومان می باشد. سود خالص حاصل از پرورش هر بسته تخم نوغان نزدیک به 1 میلیون تومان می باشد.

این تولید کننده در ادامه می‌ گوید، که کار پرورش کرم ابریشم را می‌ توان با سرمایه ای 2 میلیون تومانی شروع کرد. پرورش کرم ابریشم دارای شرایط ویژه ای می باشد، صرفاً در فصل بهار انجام می شود. در فصل های دیگر سال فقط در صورتی می توان کار تولید را ادامه داد، که گل خانه ویژه کرم های ابریشم تأسیس شود.

شروع پرورش كرم ابريشم 

شروع پرورش كرم ابريشم 

پس از پايان يافتن عمليات تفريخ و خروج كرمها از تخم، تخم نوغان هاي تازه تفريخ شده به محل پرورش منتقل شده و لازم است موارد ذيل به عنوان مرحله شروع پرورش انجام گردد.

  • يک روز پیش از شروع پرورش محل پرورش را كاملاً آماده و شرايط محيطی مورد نیاز از نظر دما رطوبت و نيز امكانات لازم مهيا شود.
  • جعبه های تفريخ از جمله جعبه های طراحی شده، و يا جعبه های شيرينی كه برای تفريخ مورد استفاده قرار گرفته اند، را بعد از بيرون آمدن لاروها به اتاق پرورش منتقل کنید، و به آرامی روی بسترهای پرورشی قرار مي دهيم، و سپس پوشش روی جعبه ها را برمی داريم.
  • پیش از تغذيه با مواد ضد عفونی كننده ای مانند مخلوط 5% پودر فرمالدئيد و 95 درصد پودر آهک مرده و يا به وسيله پودر آهک مرده، سطح بدن لاروها، با استفاده از پارچه های توری نازک به صورت يكنواخت ضدعفونی می گردند.
  • جهت انجام عمليات برگ دهی ضروریست، که برگ ها را خرد كرده، و به صورت يك نواخت در اختيار لاروها گذاشته شود.
  • بعد از برگ دهی برای حفظ رطوبت و جلوگيری از خشک شدن برگ ها بهتر است، بستر پرورش با كاغذهای پارافينی پوشیده شوند.
  • حدود 2 ساعت بعد از برگ دهی و هنگامی كه اطمينان حاصل شد، كه كرم های تفريخ شده به برگ چسبيده اند برگ ها همراه با كرم ها از داخل جعبه تفريخ به روی بستر پرورش منتقل می شوند. فقط باید دقت وتوجه ی کافی را داشته باشید، كه هنگام انتقال به كرم ها هیچ صدمه ای وارد نشود.
  • مساحت مطلوبی با توجه به ميزان و تراكم لاروها در سينی پرورش در نظر گرفته می شود، بايد توجه داشت، كه در اين سطح همه ی كرم ها به صورت يكنواخت قرار گرفته، و از تراكم كرم در يک نقطه جلوگيری می کند.
  • بايد توجه کنید، كه جثه ی كرم ابريشم در سنين جوانی مخصوصاً سن اول و دوم و اوايل سن سوم بسيار ظريف و آسيب پذير می باشد، و جهت جا به جايی آن نبايد از دست استفاده كرد، و برای اين كار لازم است، تعدادی پر مرغ تميز در اختيار داشته باشيم، تا به وسيله آن جا به جايی لاروها انجام شود.
  • تمام عمليات اشاره شده، مرحله شروع پرورش گفته می شود. پس از آن پرورش كرم جوان و كرم بالغ انجام می شود.

پرورش كرم جوان

سه سن اول لاروی در دوره زندگی كرم ابريشم كرم جوان ناميده می شود. كيفيت پرورش كرم جوان به ميزان قابل توجه ای در موفقيت پرورش كرم بالغ و بالطبع در كميت و كيفيت پيله های توليدی تأثیرگذار می باشد. با تلاش خود را بکنید، با توجه به رشد سريع لارو و حساسيت آن به شرايط مطلوب محيطی مناسب ترين شرايط حرارتی، رطوبتی، تغذيه ای و بهداشتی برای آن فراهم گردد. پس لازم است، که اتاق پرورش كرم جوان از نظر حرارت، رطوبت، تهويه قابل كنترل باشد. جهت به وجود آوردن این شرایط تعدادی حرارت سنج و رطوبت سنج در نقاط مختلف اتاق پرورش نصب گردد.
بستر پرورش كرم جوان معروف به سينی پرورش می تواند از جنس چوب يا فلز و در ابعاد مختلف تهيه شود، كه بسته به حجم پرورش و سطح بستر مورد نياز و در مقاطع مختلف و متناسب با ميزان رشد كرم مورد استفاده قرار می گيرد.
برگ توت در تغذيه و تأمين سلامتی كرم های جوان بسیار تأثیر گذار می باشد. پس لازم است، در انتخاب نوع برگ و برداشت به موقع آن ها دقت کافی را داشته باشید. برگه ای مورد استفاده برای دوره كرم جوان لطيف، تازه و پرآب و سرشار از مواد مغذی باشد. برای پرورش كرم جوان برگ های قسمت انتهای شاخه ها (غير از غنچه ها) استفاده می شوند، و بهتر می باشد، برای سن اول از اولين تا سومين برگ، براي سن دوم از اولين تا پنجمين برگ و براي سن سوم از اولين تا هفتمين برگ، برداشت شود. بايد توجه داشت، كه اولين برگ راس شاخه برگی می باشد، كه از همه برگ های انتهايی شاخه بزرگ تر باشد. بنابراين نبايد از برگ هايی كه به صورت جوانه بوده، و هنوز كاملاً باز نشده است، استفاده کرد. بهترين وسيله برای حمل برگ از محل چيدن تا اتاق پرورش سبدهای پلاستيكی بزرگ می باشد، كه مانع فشردگی برگ ها و آسيب به آنها می شود. برگ مورد تغذيه كرم های جوان بايد خرد شود. اندازه اين برش ها در سنين 1، 2 و 3 كرم با توجه به قدرت كرم برای جويدن برگ انتخاب شده و ضروری می باشد، كه اين اندازه ها رعايت شوند. جهت خرد كردن برگ می توان از كارد تيز آشپزخانه و يک صفحه چوبی استفاده کرد. برای اين كه برگ ها هنگام برش له نشود، بهتر است، دقت بيشتری در برش ها به عمل آيد. چون برگ مورد تغذيه سنين 1 و 2 و 3 خرد می شود، و اين گونه برگ ها قدرت نگهداری رطوبت خود را در اثر برش از دست می دهند. لازم است جهت حفظ رطوبت آن ها و جلوگيری از پژمردگی بعد از اتمام برگ دهی بر روی بستر با استفاده از كاغذ پارافينی پوشیده شود.
به خاطر حساسيت كرم های جوان به عوامل بيماري زا و جهت پيشگيری از شيوع بيماری مطلوب است، ضدعفوني بدن لاروها هر صبح و يا حداق يک روز در ميان به ويژه بعد از پوست اندازی كرم ها در ابتدای هر سن پيش از عمليات برگ دهی به وسيله ی پودر ضدعفونی كننده انجام گيرد. لازم به تذكر می باشد، كه در زمان خواب كرم ها از ضدعفونی بدن آن ها اكيداً جلوگیری کنید.

پرورش كرم بالغ 

به سنين 4 و 5 دوره زندگی كرم ابريشم كرم بالغ می گویند. با توجه به بزرگ شدن جثه و اندازه كرم ها بالطبع احتیاج به سطوح وسيع تر جهت ادامه ی عمليات پرورش بهتر است، بعد از پايان پرورش كرم جوان لاروهای ابتدای سن چهارم به سالن كرم بالغ منتقل شوند. مناسب ترين سالن ها يا تلنبارهای پرورش كرم بالغ تلنبارهای نيمه صنعتی می باشند. در اين نوع تلنبارها بسترهای پرورشی به صورت 2 يا 3 طبقه در طول سالن و به عرض 5.1 متر ساخته می شوند. اسكلت بسترها می تواند از آهن يا چوب انتخاب شده، و كف بسترها هم به وسيله ی توری فلزی پوشانده می شود. مزيت اين روش اين است، كه می توان از فضای داخل سالن جهت افزايش سطح بستر استفاده کرد. برای اين كه امكان كار كردن در داخل طبقات فراهم شود، بهتر است، ارتفاع اولين طبقه از سطح زمين را 20 سانتی متر، فاصله طبقه اول از طبقه دوم را 80 سانتی متر و فاصله طبقه دوم با سوم را 50 سانتی متر در نظر گرفت. همچنين می توان از سالن های مذکور در فصول غير از پرورش نيز استفاده كرد.
به خاطر حساسيت كرم های بالغ به شرايط نامناسب تهويه، حرارت و رطوبت زياد، رعايت ميزان حرارت و رطوبت مندرج در جدول الگويی پرورش كرم بالغ و تهويه به موقع سالن به ميزان قابل توجه ای در سلامت كرم ها و افزايش محصول تأثیرگذار خواهد بود. برگ های آب دار و تازه رشد كرده، برای تغذيه كرم بالغ مناسب نمی باشند. بنابراين لازم است، از برگ شاخه های پايين تر درخت كه رشد كافی كرده اند، استفاده کرد. ضمن اين كه در اين دوره احتیاجی به خرد كردن برگ نمی باشد، و می توان برگ را همراه با شاخه روی بستر كرم قرار داد. جهت پيشگيری از فشردگی برگ ها روی بستر، تغذيه مطلوب تر كرم ها و تهويه مناسب توصيه می شود، شاخه ها را يكي در ميان و به صورت سر و ته روی بستر گذاشته شود، بهتر است، در دفعات بعدی برگدهی جهت قرار دادن شاخه ها عكس دفعه قبل باشد، تا با ايجاد شبكه اهداف مذكور تامين شود.

چگونگی پرورش کرم ابریشم در ایران

چگونگی پرورش کرم ابریشم در ایران

  • تفریخ

به خروج کرم از تخم را تفریخ گفته می شود، که در شرایط مساعد 13 روز طول می‌کشد. بعد از این که اولین آثار تفریخ مشاهده شد، لازم است، برای تفریخ یکنواخت به مدت 48 ساعت در اتاقی کاملاً تاریک که دارای دمای 25 درجه سانتی گراد و 80% رطوبت داشته باشد، قرار گیرد. رنگ تخم ها در ابتدا آبی روشن می باشد، که درست قبل از خارج شدن کرم ها از تخم تیره رنگ می شوند.

  • کرم جوان 

کرم ابریشم معمولاً دارای 5 مرحله تغذیه و چهار مرحله پوست‌ اندازی می باشد، که به هر مرحله از تغذیه سن و به هر مرحله از پوست اندازی خواب می گویند. می توان گفت که کرم ابریشم دارای 5 سن و 4 خواب است. سنین 1و2و3 را کرم جوان گویند. سنین کرم جوان حدود 11 روز طول می کشد.

  • کرم بالغ

به سنین 4و5 کرم ابریشم بالغ گفته می شود، که 15-16 روز به طول می کشد. در پایان سن پنجم کرم ها از اشتها افتاده، و از تغذیه باز می مانند، جثه آن ها کوچک می شود، و به رنگ زرد و شفاف در می آیند، که در این زمان با گذاشتن وسایل پیله تنی بر روی کرم ها موجبات تنیدن پیله فراهم می آید.

  • عادت غذایی کرم ابریشم 

کرم ابریشم از برگ درخت توت برای تغذیه استفاده می کند، و هیچ غذای دیگری را نخواهد خورد. برگ های توت باید بلا فاصله بعد از بیرون آمدن کرم از تخم در اختیارش قرار گیرد. برگ های تازه و لطیفی که مورد نیاز کرم جوان می باشد، در اوایل بهار در دسترس می باشد. برگ های کهنه در 3 مرحله اول زندگی کرم ابریشم کرم های جوان بسیار خشن می باشد، در دوره چهارم و پنجم زندگی کرم های بالغ می تواند از برگ های سخت و خشن استفاده کنند. برگ ها باید بدون هیچ گونه مواد آفت کش باشند. پس از جمع آوری مقدار زیادی از شاخه های درخت توت با برگ های تازه به عنوان ذخیره غذایی باید آن ها را به مدت 3 دقیقه در محلول گند زدا قرار داد. سپس برگ ها باید در زیر شیر آب خوب شسته شود، تا همه ی برگ ها خوب پاک و شسته شود، چون می تواند باعث کشته شدن کرم های ابریشم شود. بعد با تکان دادن آب اضافی برگ ها گرفته شده، و در کیسه های پلاستیکی و جای خنک نگه داری شود.

  • تشکیل پیله

تشکیل پیله

ابتدای هر تابستان پروانه کرم ابریشم از پیله خارج می شود. پروانه ماده بعد از جفت گیری 400 تخم کوچک می گذارد. طی تقریبا دو هفته یک کرم ابریشم 3 میلی متری از تخم خارج می شود، به آن ها برگ درخت توت سفید داده می شود، که حریصانه آن ها را می بلعند. سپس طی چهار مرحله پوست اندازی می کنند، تا کاملا بالغ شوند. بعد از حدود یک ماه هر کرم ابریشم شروع به ریسیدن پیله اطراف خودش می کند، این کار توسط غده ترشح کننده کرم ابریشم انجام می شود.

کرم ابریشم یک تارابریشمی نازک ترشح می کند، و بعد با چسبی که تهیه می‌ کند، پیله را به صورت سطح صافی به هم می چسباند. این کار 3 روز و 3 شب طول می کشد، که با توجه به خصوصیات نوع وروش پرورش کرم ابریشم، یک پیله می تواند وزنی در حدود 5/1 تا 5/2 گرم داشته باشد. اگر چه پیله به عنوان محصول اصلی استفاده نمی شود، اما برای تهیه ابریشم خام به کار می رود. دو تا سه روز پس از تشکیل پیله کرم درون آن به شفیره تبدیل می شود، و تقریبا پس از دو هفته به صورت پروانه از پیله خارج می شود. از شفیره کرم ابریشم جهت تهیه غذای ماهی، لوازم دارویی و آرایشی می شود.

باید دقت و توجه ی کافی را داشته باشید، که طول رشته نخ ابریشمی یک پیله ممکن است 300 تا 900 متر باشد. خروج پروانه از پیله می تواند این رشته نخ را تکه تکه کند، در حالی که ابریشم از پیله کامل که شفیره داخل آن است، به دست می‌ آید. در یک مزرعه پرورش کرم ابریشم پروانه‌ های بالغ فقط به اندازه مورد نیاز اجازه دارند، از پیله خارج شوند باقی مانده به وسیله ی گرما در درون پیله کشته می‌ شوند. برای این که ابریشم بتواند ریسیده و به پارچه تبدیل شود. پروانه کرم ابریشم رنگ متمایل به زرد با بدنی کلفت و پرموى دارد. عمر پروانه بالغ مدت بسیار کوتاهی است. به اندازه کافی طولانی برای این که پروانه بتواند تخم گذاری کند.

مشکلات پرورش کرم ابریشم

اگر چه پرورش کرم ابریشم در طول 45 روز و به نظر آسان می‌ آید، ولی وقتی پای گلایه‌ های نوغانداران می‌ نشینی مشاهده می‌ کنید، تا سررشته نخ ابریشم دستت برسد، موانع بسیاری را باید پشت سر بگذارید.

در این راستا بسیاری از تولیدکنندگان از سود زیاد تسهیلات بانکی گلایه دارند، و ابراز می‌ کنند، که پرداخت تسهیلات با نرخ 18% برای خانواده کشاورز که در زمره اقشار آسیب‌ پذیر می باشد، ناممکن است.

بسیاری از نوغانداران قاچاق نخ‌ های ابریشمی چینی را نیز آفتی برای تولید محصول می‌ دانند، و ابراز می‌ کنند. یکی از مهم‌ ترین نیازهای پرورش کرم ابریشم تهیه غذا یا همان برگ توت برای کرم‌ ها می باشد، که همین موضوع به‌ ظاهر ساده ولی مشکلی بزرگ بر سر راه تولید می باشد.

آن‌ ها بیان می‌ کنند، تهیه ی 30 تن برگ توت برای هر نوغاندار کار ساده‌ ای نمی باشد، و لذا باید ابتدا فکری به حال نهالستان‌ ها و تهیه غذا برای پرورش‌ دهندگان کرد.

طول عمر و پرورش کرم های ابریشم

طول عمر و پرورش کرم های ابریشم

کرم های ابریشم توانایی پرواز کردن را ندارند، چون بدن آن ها در مقایسه با بال های آن ها وزن بیشتری دارد. طول عمر این کرم ها فقط به اندازه تولید نسل های بعدی آن ها می باشد. چیزی حدود 20 تا 35 روز. معمولاً یک کرم ابریشم ماده پیش از مرگ خود حدود 300 تا 500 تخم به رنگ زرد کم رنگ تولید خواهند کرد. این کرم ها در اواخر فصل زمستان تخم گذاری کرده، و کرم ها در بهار سر از تخم برخواهند آورد. کرم های تازه متولد شده، به سرعت رشد می کنند، و تقریباً پس از گذشت 4 هفته به 70 برابر اندازه ی اولیه خود خواهند رسید.

این کرم ها بعد از بالغ شدن حداقل دارای 8 جفت پا، سر براق و خون زرد رنگ خواهند بود، و همان طور که گفته شد، این کرم ها ریه ندارند، و از طریق سوراخ های موجود بر روی سطح بدن آن ها تنفس می ‎کنند. کرم های ابریشم تقریباً بعد از گذشت 27 روز تغذیه منظم شروع به تنیدن پیله به دور خود خواهند کرد، که پیله تنیده شده، معمولاً به رنگ سفید و یا زرد است، و از جنس نخ ابریشم است.

نخ ابریشم در غدد بزاقی کرم ابریشم تولید می ‎شود. تنیدن پیله پس از گذشت 3 روز به پایان می ‎رسد، و پروانه بالغ پس از گذشت 2 هفته، پیله را شکافته و زندگی دوباره خود را آغاز می ‎کند.

برخي نكات مهم در پرورش كرم ابريشم

  • تغذيه 

از تغذيه كرم ها با برگ های خيس، باران خورده، شبنم دار، خاک آلوده، پژمرده و خشبی بايد قويا خودداری گردد.
بايد مطمئن بود، كه هنگام برداشت برگ، درختان ميوه مجاور اين درختان سمپاشی نشده باشند، چون در صورت انجام سمپاشی احتمال اين كه ذرات سم به وسيله ی باد روی برگ درختان توت نيز منتقل شده باشد، وجود دارد. تغذيه كرم ها با برگ های آلوده به سم باعث نابودی آن ها می شود. بنابراين در صورت مشكوک بودن می توان ابتدا تعداد كمی از كرم ها را در محل جداگانه ای به وسيله ی برگ چيده شده مشكوک تغذيه نمود. چنان چه برگ ها آلوده به سم باشند، كمتر از 2 ساعت پس از تغذيه كرم ها بی تاب شده، سر خود را به اطراف حركت داده، و مايع سبز رنگی از دهان آن ها خارج می شود. در اين حالت بايد همه ی برگ های آلوده و كرم های مسموم شده، را از محيط پرورش دور ساخت.

  1. لازم است، برداشت برگ، صبح زود و يا عصر هر روز انجام شود، و از برداشت آن در زمان آفتاب شديد جلوگیری کرد. چون برداشت برگ در اين زمان باعث خشكيدگی برگ ها شده، و افزايش گرمای برگ ها باعث تخمير و ترشيدگی آن ها می گردد.
  2. عمليات برداشت برگ طوری انجام شود، كه هميشه به اندازه يک وعده برگ برای تغذيه كرم ها ذخيره شده باشد. به گونه ای كه برگ ای چيده شده در عصرها برای اولين وهله برگ دهي روز بعد و برگ چيده شده صبح برای وهله های ديگر برگ دهی روزانه استفاده گردد. اتاق ذخيره بايد محلی خنک و تاريک بوده، و قابليت تهويه را نيز داشته باشد. ضمناً جهت حفظ رطوبت برگ ها بعد از پهن كردن آن ها بهتر است، روی برگ به وسيله پارچه تميز نمداری پوشانيده شود.
  3. ضروري است، برگ دهي چه به صورت خرد شده، در سنين كرم جوان و چه به صورت برگ كامل همراه با شاخه در دوره بالغ، به صورت يكنواخت در بستر كرم انجام شود، تا همه ی كرم ها از ميزان كافی برگ برخوردار شده، و ضمن تغذيه لازم به صورت هماهنگ رشد کنند.
  • خواب كرم 

كرم های ابريشم در فاصله سنين يک تا پنج دارای چهار مرحله پوست اندازی می باشند، كه به هر مرحله پوست اندازی اصطلاحاً خواب كرم گفته می شود. از علائم پوست اندازی می توان به كاهش تغذيه، كاهش تحرک، متورم شدن ناحيه سينه ای، چسبيدن روی يک نقطه در روی بستر پرورش، قرار گرفتن لارو با حالت زاويه دار و شفاف شدن پوست لارو.
رعايت نكات زير در زمان خواب كرم لازم و ضروری می باشد.

  1. به خاطر عدم يكنواختی كامل كرم ها در زمان خواب و به جهت جلوگيری از تراكم برگ باقی مانده در بستر، ميزان آخرين وهله برگ دهی پیش از خواب هر سن كمتر از وهله های قبلی می باشد.
  2. مطلوب است، با مشاهده ی علائم خواب كامل كرم ها بستر پرورش به وسيله پودر آهک مرده آهک پاشي گردد. از اهداف مورد نظر این عملیات می توان به كاهش رطوبت بستر، خشک شدن برگ های باقي مانده در بسترف كاهش فعاليت عوامل بيماري زا اشاره کرد.
  3. برای تميز كردن بستر پرورش می توان از توري های پلاستيكی استفاده کرد. بديهی می باشد، اندازه چشمه توری ها برای استفاده در دوره كرم جوان كوچ كتر و برای دوره كرم بالغ بزرگ تر مي باشد. همچنين در دوره كرم بالغ كه كرم ها با شاخه تغذيه می شوند، می توان با برداشتن شاخه ها سطح زيرين آن را تميز كرده، و مجدداً شاخه را روی بستر تميز شده قرار داد.
  4. حتماً بايد در مورد تميز كردن بستر يادآوری کرد، این است، كه در مراحل مختلف اين عمليات به ويژه در دوره كرم جوان كه لاروها ريز بوده، و امكان مشاهده آن ها اندكی مشكل است، بايد توجه كافی کرد، تا از دور ريختن احتمالی لاروها و يا آسيب های وارده به آن ها اجتناب گردد.
  5. نكته ديگر اين كه چون تميز كردن بستر به ويژه در سنين 4 و 5، نيروی انسانی قابل ملاحظه ای احتیاج دارد، بهتر است، در اين خصوص برنامه ريزی لازم صورت پذيرد، تا عمليات تميز كردن بستر و سپس تغذيه لاروها به موقع انجام شوند.
  • افزايش سطح بستر و يكنواخت كردن كرم ها در بستر 

همراه با تغذيه و افزايش سن لاروها جثه آن ها بزرگتر می شود، و احتیاج به سطح بستر بيشتری دارند. لذا به طوری كه در جداول الگويي نيز منعكس گرديده، در مواقع لزوم بايد به گسترش سطح بستر آن ها اقدام کرد. افزايش به موقع سطح بستر پرورش و فراهم كردن بستر مناسب تاثير بسيار زيادي بر كميت و كيفيت محصول توليدی داشته، و در پيشگيری از شيوع بيماري های مختلف مخصوصاً بيماري گراسري تأثیر گذار می باشد.
عمل گسترش بستر قبل از هر خواب تا دو برابر سطح اوليه و پس از پوست اندازی به اندازه مورد نياز ضروری است. نكته ای كه لازم است، مورد توجه قرار گيرد، آن است، كه در همه ی مراحل پرورش اعم از تغذيه و گسترش بستر از تراكم كرم ها در يک نقطه اجتناب كرده، و سعی شود كرم ها به صورت يكنواخت در سطح بستر پراكنده شوند. ضروری است، جهت جلوگيري از وارد آمدن هر گونه صدمه به لاروها جا به جايی آن ها در سنين جوانی به وسيله ی دست انجام نشده، و از وسايلی مانند پر مرغ استفاده گردد.

  • رعايت بهداشت محيط پرورش و ضدعفونی

با توجه به اين كه بيماری های كرم ابريشم قابل درمان نمی باشد، جهت پيشگيری خسارات حاصل از بيماری ها و آفات لازم است، اتاق تفريخ، اماكن پرورشي و كليه وسايل مورد نياز در تفريخ و پرورش به شرح زیر ضدعفوني شوند.

  1. محلول 2% فرمالين: زمان استفاده از اين محلول 4 روز قبل از شروع عمليات پرورش و يا تفريخ می باشد. محلول شامل يک ليتر فرمالين (37%) و 17 ليتر آب مي باشد. برای تاثير بهتر اين محلول لازم است، كه محيط گرم بوده (20 تا 25 درجه سانتي گراد) و كليه منافذ ورود و خروج هوا گرفته شود. 48 ساعت پیش از شروع عمليات، كليه درب ها و پنجره ها را باز کرده، تا گاز حاصل از محيط خارج شود. از اين محلول برای هر متر مربع به ميزان يک ليتر استفاده می شود.
  2. محلول 1% كلر: زمان استفاده از اين محلول يک روز قبل از شروع پرورش و يا تفريخ می باشد. محلول شامل 20 گرم كلر تجارتي و يک ليتر آب مي باشد. در تلمبارهای سنتی اين محلول كاربرد راحت تری دارد.
  3. پودر كلر و آهک: اين پودر به صورت روزانه در محل ورودی های سالن پرورشی مورد استفاده قرار می گیرد، و مخلوط شامل 950 گرم آهک كشته و 50 گرم كلر است. 
  4. به خاطر فراوانی ميكروارگانيسم های بيماری زا در كرم ابريشم و احتمال ابتلاء به بيماري های مختلف بايد در ضدعفونی كردن بستر پرورش و رعايت نكات بهداشتی محيط پرورش دقت فراوانی کرد. جهت ضد عفونی می توان از پودرهای ضدعفونی كننده معرفی شده (95% پارافرمالدئيد و 5% آهك) استفاده کرد. پودر را در پارچه نازكی ريخته و با تكان دادن پارچه محتوای پودر روی كرم ها، عمل ضدعفونی را انجام داد. عمل ضدعفونی صبح ها و قبل از پوست اندازی كرم ها و قبل از اولين برگ دهی انجام می شود. البته در صورت اشاعه بيماری بايد دفعات ضدعفونی افزايش يابد.
  5. معمولاً بعد از هر وعده تغذيه كرم ها مقاديری ضايعات تغذيه در راهروهای تلنبار و حواشی بستر ريخته می شود، كه بايد بلافاصله بدون ايجاد گرد و غبار نسبت به جاروی محيط پرورش و خارج كردن ضايعات اقدام و در صورت امكان با استفاده از محلول كلر يا ديگر مواد ضدعفونی كننده، ضدعفونی شوند. ضمن اين كه هنگام ورود به داخل تلنبار بايد كفش ها تعويض شوند، به همين خاطر وجود تعدادی دمپايی در داخل محيط پرورش برای تعويض كفش ها ضرور است. اين اعمال موجبات ورود عوامل بيماري زا به داخل محيط پرورش را كاهش داده، و از ابتلاء كرم ها به بيماري ها جلوگيری به عمل می آورد.
  •  تنيدن پيله و برداشت آن 

نشانه های آماده شدن كرم برای تنيدن پيله به صورت زیر می باشد.
كاهش تغذيه 

  1. تغيير بافت مدفوع 
  2. تغيير رنگ لارو 
  3. ترشح مقدار زيادی ادرار
  4. كاهش حجم بدن
  5. ترشح تارهای ابريشمی 
  6. بالا گرفتن سر

با بروز اين علائم بستر پرورش كاملا تميز شده، و تغذيه لاروها به صورت تک برگ انجام می شود.
در زمان تنيدن پيله مطلوب است، محل پرورش از دمای 25 درجه سانتي گراد و 70% رطوبت برخوردار باشد. حرارت و رطوبت كمتر و زيادتر از حدود فوق باعث كاهش پيله توليدی و بروز خسارت اقتصادی محصول می گردد. ضروری است، در دوره تنيدن پيله تهويه محيط پرورش به خوبی انجام گيرد، همچنين لازم می باشد، از جاب جايی كرم ها و دست زدن به آن ها اجتناب كرد.
جهت تنيدن پيله از وسايل اختصاصی اين كار كه در اصطلاح به آن مابوشي می گویند، استفاده می گردد. در صورتی كه وسايل مذكور در اختيار نباشد، می توان از كاه و كلش خرد نشده، يا گياهان محلی خشک شده، در آفتاب كه دارای انشعاب زياد بوده، و بوی زننده ای نداشته باشند، استفاده کرد. وسايلي كه جهت تنيدن پيله مورد استفاده قرار می گيرند، بايد ارزان و بادوام می باشد، و تعداد حفره های آن ها زياد باشد، تا كرم ها به راحتی در آن حركت كرده، و فضای مناسبی جهت تنيدن پيله وجود داشته باشد.
دوره تنيدن پيله در شرايط محيطی مناسب 3 تا 4 روز به طول می انجامد، و لازم است، در اين دوره نسبت به فراهم آوردن شرايط فوق و جمع آوری لاروهای سرگردان (به پيله نرفته) اهتمام ورزيد. ضروری است، نسبت به جمع آوری كرم های مرده و بيمار و معدوم سازی آن ها اقدام شود.
در صورت تامين شرايط محيطی مناسب حدود 8 روز بعد از آغاز تنيدن پيله، شفيره كامل شده، و می توان پيله ها را برداشت نمود. جهت جلوگيری از كاهش رطوبت پيله كه باعث كاهش وزن آن می شود. بايد عمليات برداشت به موقع و سريع صورت گيرد. كرک گيری پيله ها و جداسازی كرم های مرده و پيله های پوست پيازی و نا مرغوب از محصول موجب افزايش ارزش آن هنگام فروش می گردد.
توصيه مي شود، جهت حصول اطمينان از مناسب ترين زمان برداشت پيله و پيش از آغاز عمليات فوق، تعدادی پيله از قسمت های مختلف محل پرورش به صورت تصادفی انتخاب شده، و شفيره های آن ها مورد باز بينی قرار گيرد.

آفات كرم ابريشم

آفات کرم ابریشم

آفات نيز همانند بيماري ها در صورت حمله به كرم ها خسارات زيادی به محصول توليدی وارد می کنند. مهم ترين آفات كرم ابريشم به شرح زیر می باشند.

  • مورچه ها

مورچه ها جزو خطرناك ترين آفات كرم ابريشم می باشند، كه در صورت حمله در سنين كرم جوان به ويژه در سنين 1 و 2  به خاطر كوچک بودن جثه كرم و امكان حمل آن ها به وسيله ی مورچه به خارج از بستر بيشترين خسارت را وارد می سازند.
مورچه ها به دو طريق ممكن است، به كرم ها حمله کنند.

  • داشتن لانه در محيط پرورش
  • انتقال به محيط پرورش به وسيله ی برگ درختان توت

لازم است، از عدم وجود لانه مورچه در داخل سالن پرورشی اطمينان حاصل شود. همچنين آغشته كردن پايه های بستر به گريس يا قرار دادن پايه ها در ظروف آب می تواند از حمله مورچه ها به بستر پرورش جلوگيری کرد. ضمن اين كه بايد دقت کرد، برگ چيده شده، جهت تغذيه حامل مورچه نباشد، و در صورت مشاهده مورچه با تكان دادن برگ ها قبل از انتقال به محيط پرورش نسبت به دور ساختن آن ها اقدام گردد. ضروریست، درصورت مشاهده مورچه در بستر پرورش نسبت به تعويض بستر و از بين بردن مورچه ها اقدام کرد.

  • زنبورهای وحشی گوشت خوار 

اين زنبورها نيز از آفات كرم ابريشم می باشند، كه با گاز گرفتن و قطعه قطعه كردن بدن كرم ها از آن جهت تغذيه خود و نوزادانشان استفاده می کنند. در صورت مشاهده چنين زنبورهايی در محيط پرورش ضمن از بين بردن آن ها لازم است، نسبت به انهدام لانه های آن ها در محيط پرورش و يا خارج از آن اقدام کرد.
توصيه می شود، كه برای مبارزه با مورچه ها از سموم استفاده نشود، چون استعمال هر گونه سمي در محيط پرورش برای كرم ها خطرناک می باشد، و باعث مسموميت آن ها می شود.

مبارزه با آفات و بيماری ها 

درختان توت مانند دیگر گياهان مورد حمله آفات و بيماري های مختلف قرار می گيرند. از آفات این گیاه می توان به شپشک سپردار توت، پرورانه سفيد اشجار، كرم سبز برگ خوار توت، تريپس ها و حلزون ها اشاره کرد. بعضی از بيماری های مهم درختان توت نيز شامل انواع پوسيدگی های ريشه، خشكيدگی سرشاخه ها، لكه برگی و سفيدک پودری توت مي باشند. لذا كشاورزان در صورت مواجه شدن با علائم آفات و بيماری ها در درختان ضروری می باشد. به مراجع ذيصلاح مراجعه و بعد از اخذ راهنمايی های لازم نسبت به از بين بردن آن ها اقدام کنید.

شیر سرد کن صنعتی صنایع برودتی سردین کالا

شیر سرد کن چیست؟

یکی از مهم ترین تجهیزات لبنیاتی ها که در گاوداری ها کاربرد بسیار زیادی دارد دستگاه شیر سرد کن و کره گیر می باشد، که محصولی جدید و با کارایی بالا در صنعت لبنیات می باشد، که عمر شیر را بسیار بالا می برد. به مخزن های مخصوصی که جهت نگهداری شیر در صنایع برودتی سردین کالا طراحی و تولید می شوند، شیر سرد کن می گویند، که یکی از تجهیزات مهم و ضروری در فروشگاه ها و دامداری ها می باشد.

محصولی برای خنک کردن شیرها و البته نگهداری شیرها تحت شرایط خاصی که مانع از خراب شدن محصول می شود. شیر سرد کن ها در انواع مختلف (گنجایش های مختلف (100، 200، 300، 400، 500 لیتری)) ساخته شده، و بنا به حجم مخزن و نحوه ی کارکرد دستگاه انتخاب می شوند. بهترین شیر سرد کن های فروشگاهی که جنس مخزن آن ها، از نوع استیل استنلس می باشد.

این نوع از فلز قابلیت نگهداری شیر را بیشتر می کند، و چون شیرها در این دستگاه ها دائم در حال چرخش هستند، پس همین مسئله باعث می شود، که شیرها ماندگارتر شوند و دمای سرد به صورت یکسان به همه جای شیرها برسد. شیر سرد کن های دامداری که دارای ظرفیت های یک تن و دو تن می باشند، بعد از این که شیر خام از گوسفندها و گاوها دوشیده شدند، آن ها را به ایستگاه های شیر منتقل می کنند. ایستگاه های شیر در دو نوع خوابیده و ایستاده تولید می شوند، که در این ایستگاه ها شیرها به وسیله ی پمپ ها تخلیه می شوند.

منبع: https://sardinkala.ir/post/5/%D8%B4%DB%8C%D8%B1-%D8%B3%D8%B1%D8%AF-%DA%A9%D9%86

 

 

 

معرفی انواع فریزر های صندوقی خانگی و صنعتی + راهنمای خرید

فریزرهای صنعتی خوابیده در مدل های مختلف اعم از فریزر صندوقی خانگی، فریزر هایپری و فریزر طرح قدیم (استیل) می باشد، که هر کدام کاربرد خاصی را در مکان های مختلفی مانند رستوران ها، سوپرمارکت ها، هایپرمارکت ها، هایپر استارها و فروشگاه های زنجیره ای دارند.فریزرهای خانگی بیشترین استفاده را در سوپرمارکت ها، فروشگاه های کوچک و منازل دارند.

فریزر های صنعتی با توجه به کاربردشان در انواع متفاوتی تولید می شوند، در این مقاله به بررسی کامل انواع فریزر صندوقی خواهیم پرداخت.

انواع فریزر صندوقی

  • فریزر صندوقی فروشگاهی 
  • فریزر صندوقی خانگی
  • فریزر صندوقی استیل 

فریزر صندوقی هایپری 

فریزر صندوقی هایپری (فریزر بستنی) در گنجایش های مختلف (300 لیتری، 400 لیتری، 500 لیتری، 600 لیتری، 650 لیتری) تولید می شوند، این فریزر در بستنی فروشی ها، سوپرمارکت ها، هایپرمارکت ها  مورد استفاده قرار می گیرند.

جنس ورق های به کار رفته در بدنه ی این نوع از فریزرها از نوع گالوانیزه بوده، و قابلیت درج لوگو و استیکر مد نظر مشتری را دارند، و هم چنین جنس شیشه های آن ها از نوع نشکن می باشد، که احتمال شکستگی و ضربه دیدن شیشه ها را کم می کند.برای نمایش بهتر محصولات در داخل فریزر روشنایی LED تعبیه شده است همچنین برو این فریزر ها ترمومتر نصب شده است تا از دمای داخلی فریزر آگاهی داشته باشید. 

فریزر صندوقی کوچک خانگی 

فریزر خانگی

فریزر صندوقی خانگی در دو مدل تک درب و دو درب با گنجایش های 260 لیتر و  300 لیتر طراحی و تولید می شوند، به دلیل ابعادی که دارند ببشتر برای مصارف منزل و یا سوپرمارکت ها و مغازه های کوچک مورد استفاده قرار می گیرند.فریزر های صندوقی خانگی همچنین دارای قفل و کلید هستند و برای نگهداری انواع مواد غذایی و آزمایشگاهی به کار می روند.جنس بدنه این فریزر های صنعتی از نوع گالوانیزه بوده که قابلیت سازگاری با هر شرایط آب و هوایی را دارد.و هم چنین دارای قفل کودک بوده، و در داخل فریزرهای تک درب آن 5 سبد قرار می گیرد، و در مدل دو درب آن دارای 2 سبد بزرگ می باشد.

 

فریزر صندوقی استیل خوابیده 

فریزر های استیل از قدیمی ترین مدل های فریزر صنعتی خوابیده می باشند که در سوپرمارکت ها و مرغ فروشی ها مورد استفاده قرار می گردند البته امروزه نیز طرفدارانی دارند.این فریزر های به عنوان فریزر خشک نیز تولید می گردند.

جنس بدنه ی داخلی و خارجی فریزرهای صندوقی طرح قدیم (استیل) از جنس استیل نگیر می باشد.به خاطر داشتن دمای صفر در این گونه از فریزرها می توان از آن ها برای منجمد کردن و حفظ کیفیت محصولاتی مانند گوشت، مرغ، ماهی و... مورد استفاده قرار می گیرند.درب های این فریزرهای استیل را اغلب به صورت مگنتی می سازند، طراحی خوبی که این فریزر دارد سبب استفاده از آن در تمام مناطق آب وهوایی ایران کاربردی بوده و در مناطق شرجی و مرطوب مورد استفاده قرار می گیرد بدنه ی داخلی فریزر طرح قدیم بسیار مقاوم و مستحکم بوده وبرای نگهداری از محصولاتی نظیر گوشت، مرغ، ماهی و سایر محصولات منجمدی که برای سالم ماندن به دمای زیر صفر نیاز دارند مناسب است.

فریزر صندوقی استیل

فریزر صندوقی طرح قدیم در سه مدل دو درب، چهار درب و شش درب ساخته می شوند، لازم به ذکر است که فریزر صندوقی طرح قدیم دو درب جزء قدیمی ترین نوع فریزر صندوقی می باشد که امروزه کمتر تولید می گردد، عایق بندی این فریزر از تزریق فوم پلی یورتان می باشد که موجب حفظ برودت فریزر و مانع از خرابی و فاسد شدن مواد فریز شده می باشد. برای سهولت جابه جایی از چرخ هایی استفاده شده است،و این فریزر بسیار جادار می باشد و محصولاتی فراوانی را در خود جای میدهد.

برخی از فروشندگان فریزر صندوقی

منبع: https://www.ilna.news/fa/tiny/news-1109108

 

 

 

 

 

 

 

 

نکات مهم در هنگام خرید فریزر صندوقی صنایع برودتی ونوس

 

فریزر صندوقی

صنایع برودتی ونوس تولید کننده ی انواع یخچال صنعتی و فریزر صندوقی می باشد. فریزر صندوقی در دو نوع خانگی و صنعتی به بازار عرضه می شود، که از مدل های صنعتی آن استفاده ی بیشتری می کنند، و از تجهیزات مهم و کاربردی فریزرهای صنعتی هستند، که از آن ها جهت نگهداری مواد غذایی استفاده می شوند. هم چنین در لیتراژهای مختلف برای مصارف خانگی و سوپری طراحی و ساخته می شوند.

از فریزر صندوقی خانگی برای نگهداری گوشت، سبزیجات، مواد غذایی و… در منازل مورد استفاده قرار می گیرند، و دمای آن ها حتماً باید زیر صفر باشد.

جنس بدنه ی یخچال شیشه ای اغلب از نوع ورق رنگی گالوانیزه می باشد، و با تزریق فوم پلی یورتان عایق بندی شده اند، و هم چنین تمام لوله هایی که در آن ها به کار رفته شده از جنس مس می باشد. فریزرهای صندوقی در گنجایش های مختلف (260 تا 650 لیتری) تولید می شوند، که کوچک ترین سایز این نوع از فریزرها، فریزر 150 لیتری درب شیشه ای می باشد، و این که در مقایسه به فریزرهای ایستاده فضای کم تری را اشغال می کنند، و این فریزرها به عنوان بهترین گزینه برای نگهداری مرغ، ماهی ها و... می باشند، و چون دارای درب های شیشه ای هستند، پس مشتریان می توانند محصول مورد نظر خود را به راحتی انتخاب کنند.


نوع دیگری هم از فریزرها، فریزرهای خانگی هستند، که برای ذخیره و نگه داری مواد غذایی خود در منازل استفاده کنید. یک نوع دیگری هم از این فریزرها هستند، که تحت فریزر صندوقی استیل هستند، که معمولاً برای نگه داری مرغ و ماهی و بستنی مورد استفاده قرار می گیرند.

منبع:

 http://venusboroodat.com/product-category/%d9%81%d8%b1%db%8c%d8%b2%d8%b1-%d8%b5%d9%86%d8%af%d9%88%d9%82%db%8c/

 

 

 

 

صفحه قبل 1 ... 12 13 14 15 16 17 صفحه بعد